"Düşünmek tehlikelidir. Buna rağmen onu korumak gerekir…" S.Tanilli

Yıllar önce Kitap Fuarı’nda, “Yaratıcı Aklın Sentezi”  kitabının ön sayfasına sevgilerini imzalarken Server Tanilli,  tekerlekli sandalyesinden ayaklanırcasına doğrulup gizemli ses tonuyla kulağıma fısıldamıştı, “Düşünmek tehlikelidir. Buna rağmen onu korumak gerekir…” 

Korumak gerekir, çünkü özgürlüktür düşünmek. Ruhun anlamlandırılmasıdır. Farkındalığa giden adımlardır. Bu nedenledir ki baskıcı, otoriter yönetimlerde ve toplumlarda pek sevilmez, önerilmez, engellenir ve cezalandırılır. Bu nedenledir ki düşünenlerden korkulur, itibarsızlaştırmaya çalışılır ve yok edilir… İşin ironisi, bunları yapacak şahsiyetler iktidara talip olur. İktidarı da nasıl ele geçirdiklerini  Faucault vakti zamanında çok güzel özetlemiş “İktidar kendiliğinden oluşmaz, talep edilir”

İktidar sahibi çakırkeyf otururken, doğal ihtiyacını gidermek için şaşalı koltuğundan ayağa kalktığında anlaşılır ki iktidar sarhoşu olmuştur...  Tam da o anda doğal ihtiyacını giderir… Çünkü artık gündelik hayata, özel yaşama, kültürlere, halklara, inanışlara, doğaya, sanata, eğitime, tarihe, bilime, spora kokan ağzıyla dili sürçe sürçe karışır hale gelmiştir. Asıl ayyaşlıkta bu mudur? İktidar ve yanında bir porsiyon ego fena halde çarpmıştır…. Su çarpsan da kafasını soğuk suyun altına soksan da yürütsen de fark etmez. Artık bağımlıdır, ayılamaz. Bu nedenle ebeveynine teslim edip farklı yollara çıkmak gerekir. Tam da bu noktada Ursula, “Bir şeye karşı koymak onu sürdürmektir. Asıl yapılması gereken bambaşka bir yol bulmaktır” der. Haklısın Ursula, yeni bir yol gerek…

4 yorum :

Kürşat Zaman dedi ki...

Çok güzel bir yazı ve çizim.
Teşekkürler Hamza.

HAMZA AKIN dedi ki...

Ben teşekkür ederim. Sevgiler saygılar..

Musa GÜMÜŞ dedi ki...

Çok hoş ve başarılı bir çalışma olmuş sevgili Hamza.Kutluyorum.Sevgi ve Selamlar.

HAMZA AKIN dedi ki...

Çok teşekkür ederim Musa Abi. Begenmenize ve anlamlı bulmanıza sevindim.
Sevgiler,saygılar..